Το οικονομικό “θαύμα” της διοίκησης Αποστολόπουλου ή αλλιώς, όταν “βρέχει” απευθείας αναθέσεις σε Παπάγο και Χολαργό

Σύμφωνα με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού κατά την διάρκεια της τρέχουσας θητείας της (δηλαδή από 1/9/2019 μέχρι σήμερα) έχει συνάψει συνολικά πάνω από 900(!) συμβάσεις για την ανάθεση έργων, προμηθειών, μελετών και την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες αναδόχους. Στις παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις που σύναψαν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΔΟΚΜΕΠΑ, ΔΟΠΑΠ, Σχολικές Επιτροπές, κτλ).

Για την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, το ίδιο σύστημα έχει καταγράψει συνολικά 56 διαγωνισμούς, που έχουν προκηρυχθεί, με τους περισσοτέρους όμως να μην έχουν ακόμα τελεσφορήσει για διάφορους λόγους (“αναβολή”, “σε αξιολόγηση”, κ.ά.).

Επομένως, σε ποσοστό άνω του 95%, οι συμβάσεις που έχει συνάψει ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχουν προέλθει από κάποια διαγωνιστική διαδικασία (!). Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι προφανώς οι όποιοι ανάδοχοι αυτών των συμβάσεων δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια αντικειμενικής αξιολόγησης, τα οποία ισχύουν κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά “τη δίκαιη και εύλογη χρήση” δημοτικών κονδυλίων προς όφελος των δημοτών, αφού οι υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών εύλογα μπορεί να συνδεθούν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Σύμφωνα με την ΕΑΑΔΗΣΥ, από τις παραπάνω συμβάσεις, μόνο δύο (2) αφορούσαν έκτακτες ανάγκες λόγω Covid 19 και άρα δικαιολογούσαν ευθέως την απευθείας ανάθεση τους από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού!

Το οξύμωρο είναι ότι, όπως αποκαλύπτουν οι σχετικές καταχωρήσεις του ίδιου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, μέχρι σήμερα έχουν προδημοσιευθεί περίπου 500 απευθείας αναθέσεις, αριθμός υποπολλαπλάσιος, από όσες έχουν γίνει πραγματικά τα τελευταία 9 χρόνια!

Παράδειγμα: τον Οκτώβριο του 2022 εμφανίζονται στο site του Δήμου 3 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με την ΕΑΑΔΗΣΥ τον ίδιο μήνα, στην πραγματικότητα έγιναν 13 (!) απευθείας αναθέσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι πάνω από 3 στις 4 απευθείας αναθέσεις (ποσοστό 75%) δεν ανακοινώνονται στο site του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, κατά πάγια πρακτική του!

Η συνεχής προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης υποδηλώνει, εκτός των άλλων, αδυναμία χάραξης σταθερής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται στην πράξη ο ρόλος του υπαλληλικού και στελεχιακού δυναμικού του Δήμου μας. Ο δε πολίτης, πραγματικά παραμένει άναυδος μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση που εκθέτει σε μέγιστο βαθμό την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι τις εκλογές. Η διοίκηση Αποστολόπουλου καλείται να απαντήσει προς τους συμπολίτες μας με πειστικό τρόπο στο θεμελιώδες (και) πολιτικό ερώτημα: τελικά, το νόμιμο είναι και ηθικό;

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “ Συν ΠΟΛΙΣ Παπάγος-Χολαργός ”,

Δημήτρης Τούτουζας

Υποψήφιος δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού