Η διοίκηση Αποστολόπουλου με λογική Μαυρογιαλούρου υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών Παπάγου-Χολαργού

Τις τελευταίες εβδομάδες η διοίκηση Αποστολόπουλου έχει επιδοθεί συστηματικά σε ένα κρεσέντο από «έργα» που έχουν σχέση (υποτίθεται) με την καθημερινότητα και τις υποδομές. Πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε λογικές Μαυρογιαλούρου, αφού δυστυχώς σε αυτούς τους νευραλγικούς τομείς η εν λόγω διοίκηση επέδειξε χαμηλά έως ανύπαρκτα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα η γενική εικόνα της κινητικότητας πεζών και τροχοφόρων, εντός του Παπάγου και του Χολαργού, να βρίσκεται σε επίπεδα ίσως και χειρότερα από το 2019.

Αυτό βέβαια εξηγείται εύκολα, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία δημοτική αρχή που έχει αναγάγει σε δόγμα διοίκησης τη λογική του «αυτόματου πιλότου», βαφτίζοντας ως «έργα πνοής», αυτονόητα τυπικά έργα. Σε αυτό το μοτίβο, λοιπόν, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν παρουσιάστηκε ποτέ εντός του δημοτικού συμβουλίου ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων και έργων που θα δημιουργήσει συνολικά συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας εντός της πόλης.

Η τριετία της υγειονομικής κρίσης, με την ταυτόχρονη επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση, χρησίμευσε ως ωφέλιμος χρόνος για τις διοικήσεις πολλών δήμων, ώστε να εκτελέσουν εκτενή προγράμματα ασφαλτοστρώσεων, με χρηματοδότηση από δημόσια και ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και από ίδιους πόρους. Βλέπουμε με μελαγχολία όμορους δήμους, όπως ο δήμος Χαλανδρίου, να αλλάζουν κυριολεκτικά όψη λόγω της αναβάθμισης του οδικού τους δικτύου, ενώ παρατηρούμε τη διοίκηση Αποστολόπουλου να παραμένει αδρανής και άβουλη. Οδοστρώματα κατεστραμμένα εδώ και πολλά χρόνια, λακκούβες παλιές, λακκούβες νέες, εντοπισμένα σημεία-παγίδες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Φρεάτια με σημαντικές φθορές που δεν έχουν αποκατασταθεί, ανυψωθεί ή υποβιβαστεί, όπου κι όταν απαιτείται. Για όλα αυτά, η δημοτική αρχή κωφεύει ενοχικά και σιωπά.

Μάλιστα, τις ημέρες που διανύουμε είναι σε εξέλιξη ο «καλλωπισμός» της οδού Περικλέους, με φρεζαρίσματα, ασφαλτοστρώσεις, κόψιμο κλαδιών, όλα αυτά δημοσιοποιημένα στα ΜΜΕ με όμορφες λήψεις, ώστε προεκλογικά να συνοδεύουν φυλλάδια και δημοσιεύσεις. Όμως, εκεί δεν θα υπάρχουν φωτογραφίες από τις λίμνες νερού που σχηματίζονται στην πρώτη βροχή. Δεν θα περιλαμβάνονται φωτογραφικά ενσταντανέ από τα κατεστραμμένα οχήματα και τα κατάγματα των άκρων των συμπολιτών μας, που προήλθαν από τα άθλια πεζοδρόμια και οδοστρώματα.

Ειδικότερα, τα πεζοδρόμια, εντός κυρίως των εσωτερικών οδών, παρουσιάζουν εικόνα πλήρους αποδόμησης, με εξαίρεση μικρές διαδρομές αναπλάσεων. Κατάσταση που εγκυμονεί μόνιμο κίνδυνο για την κίνηση ευαίσθητων ομάδων συνανθρώπων μας, όπως οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, οι μητέρες με τα καρότσια μεταφοράς βρεφών και τα ΑμεΑ. Παράλληλα, η ίδια προβληματική εικόνα χαρακτηρίζει τους χώρους πέραν των σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης περιοχής, με ορατό τον κίνδυνο τραυματισμού, ειδικά των μικρότερων σε ηλικία μαθητών.

Ταυτόχρονα, προβληματική είναι η εικόνα δένδρων εντός των πεζοδρομίων, αφού επιτείνεται το πρόβλημα των σπασμένων πλακών, της διόγκωσής τους λόγω των ριζών των δένδρων, ενώ οι λογικές εργολαβίας «πλάκες παντού» δεν οδηγούν σε διαδικασία χρηστής λειτουργίας πεζοδρόμησης.

Τέλος, στο αθλητικό κέντρο της οδού Περικλέους κυριαρχούν οι εκτεταμένες φθορές στην υλικοτεχνική του υποδομή, με ορατό τον κίνδυνο τραυματισμού για αθλούμενους και διερχόμενους. Μία εικόνα στο κέντρο της πόλης μας που δεν τιμά τη δημοτική αρχή και που αναδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την προχειρότητα και τον αποσπασματικό χαρακτήρα του όποιου έργου της

“Συμμετέχουμε-σχεδιάζουμε-συναποφασίζουμε”

Από το 2019, ως μείζον αντιπολίτευση, με αίσθημα ευθύνης ασκήσαμε γόνιμη κριτική, χωρίς παρωπίδες και χωρίς να προτάξουμε το (μικρο) παραταξιακό κέρδος. Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις που αφορούν την κινητικότητα εντός του αστικού ιστού Παπάγου-Χολαργού, θα παρουσιαστούν ενώπιον των συμπολιτών μας με κεντρικό αφήγημα το  όραμα της ανθρωποκεντρικής πόλης. Σας καλούμε, μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού που θα πραγματοποιήσουμε, να καταθέσετε εφαρμόσιμες σκέψεις και ιδέες.

Ας κάνουμε μαζί τον Παπάγο και τον Χολαργό επίκεντρο των δικών μας ιδεών και ευκαιριών!

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “ Συν ΠΟΛΙΣ Παπάγος-Χολαργός ”,

Δημήτρης Τούτουζας

Δημοτικός σύμβουλος

Υποψήφιος δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού

Ενδεικτικό οπτικό υλικό

Αθλητικές εγκαταστάσεις Περικλέους